Aki esetleg nem ismerné a WordPress-t, ez a legnépszerűbb weboldal motor a világon. Ami egykor egy “sima kis” blogmotor volt, mára egy nagyon rugalmas és összetett CMS (Content Management System, azaz tartalom kezelő rendszer) lett. No, járjuk is körbe akkor a WordPress weboldal kérdését, hisz ezért vagyunk itt..

Bevezetésként..

Miért jó a CMS?

Az ügyfélnek elsősorban azért jó, mert a weboldalon a tartalmakat javarészt ő is tudja szerkeszteni. Képzeld csak el..

Eszedbe jut, hogy abba a blogcikkbe még kellene egy bekezdést írni, hogy megválaszoljon egy kérdést, amit gyakran fel szoktak tenni. Ha ez épp péntek este jut eszedbe és nem CMS-el készült az oldalad, akkor várnod kell hétfőig vagy hétvégi felárat kell fizetned a webfejlesztődnek, csupán hogy 1-2 mondattal ki tudd egészíteni az oldalad tartalmát. Feltéve persze hogy a webmestered ráér és válalja is. Egy CMS segítségével 2 perc alatt megtanulhatod és elvégezheted a fent említett feladat elvégzését. Tehát időt és pénzt takarít meg neked.

A népszerű CMS-ek leginkább azért népszerűek ma, mert ingyenesek. Legalábbis maga a CMS és pár kiegészítő. Ez a weboldal készítési költségeken is meglátszik. Ha egy teljesen egyedi rendszert szeretnénk, azt nagyon sok idő leprogramozni és így a költségei is 3-4, de akár 5-6 szorosa is lehet, egy CMS-re épített oldalhoz képest,melyben egy csomo funkció előre el van készítve, mint pl. a bejelentkezés és regisztráció.

Időben mindenképp nyerünk..

Még ha a kiszemelt funkció kiegészítője (plugin-ja vagy bővítménye) nem is ingyenes, akkor is már kész van csak meg kell vásárolni. Vásárlást követően, csak telepítjük és beállítjuk. Igen annyival gyorsabb, mint ahogy hangzik, ahhoz képest, mintha az egyedi rendszerbe ezt a funkciót is le kéne fejleszteni a nulláról. Ráadásul, mivel nem csak egy ember vásárolja meg jó eséllyel ezért rendszerint olcsóbbak is a vártnál.

A számtalan CMS között, sok szuperjó van, de az egyik népszerűségével egy ideje kiemelkedik mind közül. Ez lenne a WordPress.

Miért írok a WordPress weboldal készítés témájáról?

Mostanában tucatjával készülnek az “X ok, hogy miért használj WordPress-t” és persze az ” X ok, hogy miért NE használj WordPress-t ” cikkek, így gondoltam én is ejtek pár szót a témáról.

Ki(k)nek szól a cikk?

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezek a cikkek rendszerint vagy szakembereknek vagy hobbistáknak (nem, vagy kevésbé hozzáértőknek készülnek), de valahogy egyik cikk sem hangsúlyozza, kinek is szól. Márpedig (szerintem) nagyon nem mindegy! Éppen ezért szeretném leszögezni, hogy ez a bejegyzés a nem szakavatott embereknek íródott, a döntést segítendő. Egyébként már a döntés meghozatalában is érdemes kikérni egy szakember véleményét, ugyanis különböző feladatokhoz, célokhoz különböző eszközöket érdemes választanunk.

Ha pl. egy IKEA-s széket akarsz összeszerelni, mondjuk a csavarokat behajtani, azt megteheted egy kés hegyével is… Sokkal lassabban megy majd, nem lesz olyan szoros, billegni és/vagy inogni fog, hamarabb szétesik, sérül a kés hegye és a csavar fején a vájat is ugyan. De hé, ettől még meg lehet csinálni!

Viszont ha van egy megfelelő csavarhúzód, “vajúdás nélkül kaphatod meg a gyereket”.

A fent említett cikkek nagyrésze sajnos részrehajló, ugyanis a legtöbb szakember vagy WordPress szaki, vagy pedig az egyedi kódok, esetleg a marketing mágusa. És persze mindenki a saját “vallására” esküszik. Az okát inkább ne firtassuk, hisz nem is ezért vagyunk itt.

Jó, de akkor most kinek hihetek?

Egy ideális világban (vagy egy sokoldalúbb fejlesztő esetén) viszont nem kell(ene) szétválasztani a kettőt, mert tudja szállítani neked mindkét megoldást, mi több, keverni is! Lehet, (sőt javasolom) keverni a kettőt.

Attól, hogy vannak kész megoldások, nem feltétlen a legjobb választás, hiszen ezek a megoldások széles közönségnek készültek, ezért elég valószínű, hogy számodra is sok felesleges funkciót tartalmaznak, nem beszélve arról, hogy számtalan plugin (bővítmény) kiváltható néhány sor kóddal. Ez esetben az oldal gyorsabb, optimalizáltabb lesz, hiszen nem tartalmaz számodra kihasználatlan kódokat és funkciókat. Ráadásul (a legtöbb esetben) megkímél az admin felületen néhány beállítástól is.

Tény, hogy a WordPress úgy él a köztudatban, mint az a weboldal készítő motor, amivel csak össze kell kattintgatni a profi weboldalt. Minden problémára van plugin (bővítmény) csak kattintunk 2-t és minden meg van oldva. A milliónyi téma (sablon) segítségével a kinézetét is rengeteg módon változtathatod. Ez a rendszer azoknak készült, akik programozói tudás nélkül szeretnének (maguknak vagy rosszabb esetben másoknak is) weboldalt készíteni.

Az a probléma, hogy…

 • a sok plugin (10-12 felett) és/vagy nem megfelelő sablon iszonyúan belassítja az oldalt és nem lesz az a gyorsító plugin, ami segít rajta, főleg ha nincs megfelelően beállítva
 • az oldal nem biztonságos
 • nagyon korlátozottak a beállítási lehetőségek
 • a sok sablon mind egyforma ezért nincs egyediség
 • nem SEO (keresőoptimalizálás) barát

Ezek a problémák azoknak az embereknek problémák, akik nem ismerik eléggé a rendszert. Ha Te magadnak készíted a WP weboldalad, minden ismeret nélkül vagy akár videós, írásos tutorial-ok alapján, akkor jó eséllyel ezek (is) lesznek a problémáid (ritkaság, de láttam már kivételt). Ha egy szakember mondja ezeket, érdemes mást keresni, ugyanis ezek a dolgok megkerülhetők, megoldhatók. Idő, pénz és szakértelem kérdése.

WordPress weboldal készítés árak

Engedd meg, hogy erre ne én válaszoljak. Szeretnék Neked idézni egy közösségi médiában közzétett kommentet, az úriember engedélyével:

Nap mint nap látni a csoportban a kétségbeesett posztokat, hogy egy produktív környezetben valamilyen komoly probléma van és a másodperc töredéke alatt szükség van megoldásra. Ezt fejteném ki az én meglátásom szerint, miért van ez szerintem.

Elsőként tisztázzuk mi a WordPress. A WordPress nem egy programozói, webfejlesztői tudást helyettesítő eszköz, hanem egy meglévő alaptudás felhasználását meggyorsító eszköz.

Amikor megbízol valakit azzal, hogy csináljon neked egy WordPress alapú WooCommerce webáruházat, akkor kapsz egy árajánlatot, ez akár több százezres nagyságrendű is lehet, ez feladatfüggő.

Amit hangsúlyozni szeretnék, hogy ilyenkor nem azt fizeted meg, hogy a megbízott embered felhúz egy WordPress-t, telepít egy sablont, egy Woo plugint és végigmegy a Woo beállításain, mert erre hobbi WordPress – esként is képesek vagyunk.


Ilyenkor

– megfizeted, hogy a webáruházad ne legyen olyan lassú, hogy 1.5 perc egy termékoldal betöltése, amit 100 emberből 95 ‘kiikszel’ 3 mp elteltével;

– megfizeted, hogy egy reggel ne arra ébredj, hogy az admin oldalad helyett egy fehér lap jön be;

– megfizeted, hogy valószínűleg több 100 plugin-t látott már és nagyobb eséllyel használ olyat, aminek telepítésével nem teszi elérhetetlenné az oldalad (vagy, ha elérhetetlenné is teszi, tudja, hogy mi okozhatta ezt);

– megfizeted, hogy a bankkártyás fizetés integrálása során nem ‘reméljük jól állítom be…’ hozzáállással dolgozik;

– megfizeted, hogy rendszered mindig naprakész és egy frissítés után, ha el is tűnik az oldalad, nem esik kétségbe, hanem záros határidőn belül megoldja;

– megfizeted, hogy tudja mi az, hogy PHP;

– megfizeted, hogy tudja mi az a CSS, ha valami elcsúszik a felületen, kijavítja

– megfizeted, hogy egy többnyelvű oldal esetén egy frissítés után újra kezdi az egész fordítást

– megfizeted, hogy rendelkezik SEO alapokkal és az oldalad nem a Google 1317. oldalán helyezkedik el és az oldalad címe a Google-ben ‘Lorem ipsum…’

– megfizeted, hogy különbséget tud tenni osztott tárhely és VPS között, tudja mikor melyiket érdemes használni

– megfizeted, hogy naprakész a tudása

– megfizeted, hogy 3 naponta nem kell kétségbeesetten segítségért fohászkodni semmilyen csoportba, mert mondjuk egy hiba miatt óránként 10 vásárlót veszítesz

– megfizeted, hogy nem fizeted meg a szakértő WordPress – esek tűzoltásért jogosan elkért díját, ami lehet, hogy többszöröse az egész webáruházad fejlesztési költségének


Ez a lista is csak egy töredék.


Nap, mint nap látni a posztokat, hogy valaki webáruházat készít WordPress – ben és egyből tolja ki produktív környezetbe, aztán térdre esik a rendszere az első legkisebb problémánál, ilyenkor keresi a tűzoltókat, akik a fejlesztési ártól jóval magasabb öszegért javítják a felmerült problémát, hozzáteszem jogosan.

Ami érdekes, hogy aki valójában ért hozzá (a csoportból 3 emberre merném bízni az oldalam és kérdés nélkül megfizetném a kalkulált összeget is a realitás határain belül), az olyan építő jellegű hozzászólást ír, amit ha megfogad a poszt tulajdonosa, nagyságrendeket lép a WordPress rendszere egy bizonyos ranglistán.

Takács Miklós

Tehát végeredményben. Érdemes használni WordPress-t vagy nem?

Ezt csak és kizárólag a Te igényeid határozzák meg! Az, hogy Te mit vársz el a weboldaladtól és hogy mit fogsz a jövőben?

A rendszernek megvannak a maga előnyei, megvannak a hátrányai és korlátai is. Megfelelő kezekben azonban bármit meg lehet csinálni ezzel is, éppúgy, mintha egyedi kódot íratnál vagy egyedi fejlesztésű CMS-re fejlesztetnél le valamit. A kérdés, hogy érdemes-e… Ezt viszont csak akkor lehet megmondani, ha tudni mik az elvárások.

Az egyetlen dolog, amit tanácsolhatok ez ügyben, hogy kérdezz meg egy hozzáértőt mit javasol, ha már Te is tudod legalább körülbelül, hogy mit is szeretnél. A “kell egy weboldal” kevés.

Hogy mégse engedjelek el üres kézzel, 1-2 általános tanáccsal tudlak ellátni csupán, anélkül hogy ismerném a Te egyedi igényeidet. A WordPress weboldal akkor lehet jó választás (az egyedi kódolással szemben) ha

 • sok tartalmi változás várható (pl. blogcikkek vagy landoló oldalak,)
 • ha a későbbiekben bővítettni szeretnéd az oldalad funkcionalitását (könnyen, gyorsan, olcsón, fájdalommentesen)
 • folyamatosan frissen szeretnéd tartani/tartattni az oldal forráskódját (könnyen, gyorsan, olcsón, fájdalommentesen)
 • tudod előre, hogy váltogatni akarod, fogod a szakembereket
 • esetleg pár beállítást magad szeretnél állítgatni időnként ha már beletanultál (viszonylag könnyű releváns segítséget találni hozzá)
 • sok funkcióval bíró oldalt szeretnél, kicsit olcsóbban

Mit tehetek még érted?

Az igényeid ismeretében már több, pontosabb érveket mondhatok mellette vagy ellene és egy javaslatot is tehetek végül. Ehhez azonban Te is kellesz. Muszáj lesz végiggondolnod az elvárásaid és a terveid.

Egy igazán jó weboldalt úgy lehet létrehozni, hogy már az elején ismerjük a céljait és ennek megfelelően alakítjuk ki, ahelyett hogy “menet közben patkolnánk a lovat”, noha a WP-vel az is megoldható… (meséltem már az IKEA-s sztorit?!)

Ha onnan nézed, hogy kifizetsz befektetsz 200-300 ezer forintot az oldalba és ezért profi munkát vársz, akkor nem sajnálhatod az időt és az agysejteket arra, hogy minél alaposabban átgondold és megfogalmazd az igényeidet.

Milyen kérdésekre kell majd válaszolnod? Nálam elég sokra, mert úgy gondolom, hogy bármiről is legyen szó, ha igényes, profi munka kell, ahhoz betonbiztos alapokra van szükség, ehhez pedig már a történet elején érdemes alaposan átgondolni mindent, amit csak lehet.

Ha elakadtál vagy úgy érzed nem ismered a lehetőségeket az igényeiddel kapcsolatban, esetleg segítségre van szükséged az ajánlatkérő kitöltéséhez, a kapcsolat részben (az oldalak alján) található elérhetőségek valamelyikén keress meg és szívesen (díjmentesen) segítek.

Kérd ajánlatomat weboldalkészítésre és/vagy foglalj időpontot egy ingyenes online konzultációra:

Phresh-IT - Marketing boost esettanulmány
Phresh-IT weboldal boost esettanulmány
Share This